- I en tid der mange piler peker i feil retning, er det lett å miste motet og tenke at min innsats ikke betyr noe i den store sammenhengen, sier Rut Stokstad Nilsen, pastor i Treungen Frikyrkje. - Men alle kan gjøre noe som endrer verden for noen. De små valgene våre har betydning.
Hun tok initiativ til å sette opp forestillingen Vingespenn. I Nissedal samarbeider Den norske kirke og Frikirken om konfirmantopplegg. I høst ble alle 9.klassinger invitert på tur. Derfra ble konfirmanter rekruttert inn, også en fra Den katolske kirke. - Det har vært så flott å gjøre dette sammen med alle konfirmantene fra Den norske kirke og Den katolske kirke, sier hun.
Sokneprest i Nissedal kyrkje Knut Bjørn Skyttemyr forteller om foreldre som etter visningen uttrykte at det er veldig viktig at denne tematikken tas opp. Han ser også at de som øver inn og framfører dansen blir særlig engasjert. En av konfirmantene sa at «det som ikke kan formidles med ord, kan uttrykkes gjennom dans». - Vingespenn får fram sårbarheten til både ungdommene og de som er utsatt for moderne slaveri, mener Stokstad Nielsen. Hun merker at konfirmantene har blitt mer bevisste på hvem som lager klærne de går med og på at mange lever tøffe og vanskelige liv.
Vingespenn er sprunget ut av arbeidet med Global uke mot moderne slaveri. Det kan bli aktuelt å bruke forestillingen også med neste års konfirmanter i Nissedal. Skyttemyr og Stokstad Nielsen håper uansett at flere vil bruke ressursen – og at flere menigheter markerer Global uke.
Knut Bjørn og Rut Stokstad Nielsen. Foto: Treungen Frikyrkje
Hva er Global uke? Det er en økumenisk uke der menigheter i Norge setter søkelys på vår tids former for slaveri, for å inspirere og utruste hverandre til å gjøre det vi kan for å forebygge og bekjempe utnyttelse. Norges Kristne Råd tilrettelegger uka i samarbeid med en tverrkirkelig styringsgruppe. Uka er støttet av Norad, Justis- og beredskapsdepartementet og Kirkens Nødhjelp.
Global uke 2023 foregår 12.-19. november. Da markerer menigheter og grupper uka gjennom bønn, temagudstjenester, stabsandakt, forestillinger eller temasamlinger. Uka og tematikken kan også markeres til andre tider, slik de gjorde i Nissedal. Motto for uka er – som i fjor – «Belys slaveriet».
Hvordan delta? Det kan gjøres enkelt og er opp til lokale krefter hva som passer best. Vingespenn er bare en av mange lett tilgjengelige ressurser. Gå gjerne sammen med nabomenigheter og bruk menighetens faste arenaer: Ta vår tids former for slaveri - og hva troen sier om det - inn i bønn, preken, konfirmant-undervisning, gudstjeneste, tweens- og ungdomstreff eller samtal om det i smågrupper eller stabsmøtet. Det er stor frihet til å markere slik det passer best. Man kan få økonomisk støtte og besøk av ressursperson. Se hvordan bli med her.